Landgoederengordel

Landgoederengordel

Landgoederen.

Door zijn ligging in een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, op de rug (hoge strook grond)  tussen  het stroomdal van  Eelderdiep en het stroomdal van de Drentsche Aa zijn er vanaf ca 1750 door de toenmalige elite van de stad Groningen een aantal  landgoederen aangelegd in Eelde-Paterswolde.

De oudste daarvan is Lemferdinge, maar landgoed  Vosbergen en Vennebroek hebben ook een zeer rijke geschiedenis. Samen met de andere vijf aansluitende landgoederen vormen ze de “Landgoederengordel” Eelde-Paterswolde.  Een prachtig fiets- en wandelgebied met veel historie en natuur.

Onze suite en de appartementen hebben we de namen gegeven van deze   havezathen, namelijk appartement Lemferdinge, suite Vosbergen en appartement Vennebroek.

Lemferdinge

Lemferdinge is het oudste landgoed binnen de Landgoederengordel Eelde-Paterswolde.

Rond 1450 is het eerste adelijke huis “Lemferdinge” gesticht. Een groot adelijk huis met een gracht, ophaalbrug, twee schathuizen, tuin, bos en weiden. De naam “schathuis” verondersteld dat hier de rijkdommen van de adelijke families werden bewaard., maar niets is minder waar. Een schathuis had een agrarische functie met stalruimte en schuur ten dienste van het landgoed.

Aan het begin van de 18e eeuw liet de invloedrijke familie Nijsingh het toenmalige huis afbreken en een nieuw, groter huis bouwen. Vele eigenaren en verbouwingen volgden. In 1811 werd het hoofdhuis gesloopt. Het is nu een rijksmonument en wordt gebruikt als trouwlocatie, vergaderruimte etc.

 Vosbergen

Onze suite hebben we vernoemd naar één van de belangrijkste landgoederen van Eelde. In 1890 kocht Wilhelmina Berendina Groeneveld een boerenbehuizing met schuur en in 1893 werd de boerderij verbouwd tot zomerhuis “Vosbergen”. Wilhelmina was al jong wees geworden en,  samen met de erfenis van haar voogd, een vermogende en ondernemende  vrouw. In 1896 trouwde ze met Johannes Siegfried Kraus. Samen bouwden ze Vosbergen uit. Leuke bijkomstigheid is dat de aanleg van het park door de landschapsarchitect Jan Vroom (1895) is uitgevoerd, de overgrootvader van de eigenaar van de Hooge Stukken.

Uiteindelijk is het gehele landgoed, groot 113 ha), ondergebracht in een stichting Kraus-Groenewold.

In 2002 hebben Dick en Rieteke Verel het huis kunnen huren van de stichting om er, na heel veel restauratiewerk, hun unieke museum voor muziekinstrumenten   in te vestigen. Heel erg de moeite waard en een absolute aanrader.

 

Vennebroek.

Dit mooie, statige huis achter een mooie vijver met grote bomen en grenzend aan het Friesche Veen en Paterswoldse Meer is één van de mooiste huizen van de Landgoederengordel. In 1848 is dit huis herbouwd, nadat er daarvoor er al een huis heeft gestaan met het recht van havazathe.  Aan de Hoofdweg staan twee toegangspoorten aan het begin van de lange oprijlaan, namelijk de Pottenpoort en de Leeuwenpoort. Op het terrein van Vennebroek zijn in de herfst circa 200 soorten paddestoelen te vinden.

De overige landgoederen zijn onder andere de Braak, Oosterbroek, Huis de Duinen.

Om vanuit de Hooge Stukken de landgoederen te bezoeken hebben we een aantal (te reserveren)  goede fietsen voor u klaar staan. Ook zijn kaarten van het gebied aanwezig.

Reserveren?

Klik op onderstaande knop om zelf uw reservering te maken.

BOEK NU

Contactgegevens

Erfgoed Logies “de Hooge Stukken”
Westerhorn 35
9761 VN Eelde

tel: +31 (0) 50 7370 309
mob: +31 (0)6 4397 5857
e-mail: info@dehoogestukken.nl

Facebooklogologo